Penting ke ASID LEMAK OMEGA-3 untuk kita?
Asid lemak yang kita perlukan adalah asid lemak omega-6 dan asid lemak omega-3.
Badan kita tidak mempunyai enzim untuk menghasilkannya, jadi kita perlu dapatkannya dari diet pemakanan kita atau cari suplemen omega ini dari pasaran. Jika kita tidak dapatkan asid lemak ini, badan kita boleh jatuh sakit! Sebab itu ia dinamakan ASID LEMAK PERLU.
Asid lemak omega-6 senang didapati dan selalunya kita penuhi keperluannya untuk tubuh badan kita. Sumber omega-6 contohnya daripada minyak sayuran, biji bunga matahari, kacang soya, labu dan biji kenari. Makanan ringan yang kita makan juga mengandungi omega-6.
Tetapi tidak omega-3 kerana orang selalu makan daging dan bukannya ikan. Sumber omega-3 yang terbaik adalah dari ikan.
Nisbah keperluan asid lemak omega-3 dan 6 ini adalah 2:1 atau 1:1. Sebaiknya pengambilan omega-3 perlu lebih banyak berbanding omega-6 untuk mencegah keradangan yang disebabkan pengambilan omega-6.
Tiga jenis utama omega-3 ialah asid alfa linolenik (ALA), asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentanoic (EPA):
🌿ALA terdapat dalam kebanyakan makanan tumbuhan termasuk kubis daun, bayam, kacang soya dan banyak bijian serta kekacang seperti chia, flaks, hem, kacang walnut dan badam. ALA perlu ditukar menjadi EPA atau DHA sebelum ia boleh digunakan oleh tubuh manusia.
🐟EPA dan DHA boleh didapati dalam ikan yang lemak seperti salmon, trout, tenggiri, ikan bilis dan sardin yang memakan alga mikro. Jika anda tidak makan banyak makanan tersebut, suplemen omega-3 bermanfaat untuk anda.
Pengambilan omega-3 mengikut nisbah dapat :
✅mencegah keradangan/inflamasi
✅menghalang pembentukan darah beku
✅kawal kolestrol ; merendahkan aras kolestrol jahat (LDL) dan meningkatkan aras kolestrol baik (HDL)
Mengikut 3 kebaikan di atas sebenarnya pengambilan omega-3 dapat menjaga kesihatan jantung kita, kulit kita, otak kita dan dalaman kita yang lain.🤩
Jom kita tengok ASID LEMAK OMEGA-3 yang bagus untuk kita ambil.
Klik sini : Omega-3
Asid lemak yang kita perlukan adalah asid lemak omega-6 dan asid lemak omega-3.
Badan kita tidak mempunyai enzim untuk menghasilkannya, jadi kita perlu dapatkannya dari diet pemakanan kita atau cari suplemen omega ini dari pasaran. Jika kita tidak dapatkan asid lemak ini, badan kita boleh jatuh sakit! Sebab itu ia dinamakan ASID LEMAK PERLU.
Ketidakseimbangan diet antara Omega-3 dan 6 |
Asid lemak omega-6 senang didapati dan selalunya kita penuhi keperluannya untuk tubuh badan kita. Sumber omega-6 contohnya daripada minyak sayuran, biji bunga matahari, kacang soya, labu dan biji kenari. Makanan ringan yang kita makan juga mengandungi omega-6.
Tetapi tidak omega-3 kerana orang selalu makan daging dan bukannya ikan. Sumber omega-3 yang terbaik adalah dari ikan.
Nisbah keperluan asid lemak omega-3 dan 6 ini adalah 2:1 atau 1:1. Sebaiknya pengambilan omega-3 perlu lebih banyak berbanding omega-6 untuk mencegah keradangan yang disebabkan pengambilan omega-6.
Tiga jenis utama omega-3 ialah asid alfa linolenik (ALA), asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentanoic (EPA):
🌿ALA terdapat dalam kebanyakan makanan tumbuhan termasuk kubis daun, bayam, kacang soya dan banyak bijian serta kekacang seperti chia, flaks, hem, kacang walnut dan badam. ALA perlu ditukar menjadi EPA atau DHA sebelum ia boleh digunakan oleh tubuh manusia.
🐟EPA dan DHA boleh didapati dalam ikan yang lemak seperti salmon, trout, tenggiri, ikan bilis dan sardin yang memakan alga mikro. Jika anda tidak makan banyak makanan tersebut, suplemen omega-3 bermanfaat untuk anda.
Pengambilan omega-3 mengikut nisbah dapat :
✅mencegah keradangan/inflamasi
✅menghalang pembentukan darah beku
✅kawal kolestrol ; merendahkan aras kolestrol jahat (LDL) dan meningkatkan aras kolestrol baik (HDL)
Mengikut 3 kebaikan di atas sebenarnya pengambilan omega-3 dapat menjaga kesihatan jantung kita, kulit kita, otak kita dan dalaman kita yang lain.🤩
Jom kita tengok ASID LEMAK OMEGA-3 yang bagus untuk kita ambil.
Klik sini : Omega-3
Ulasan
Catat Ulasan