Langkau ke kandungan utama

ADAKAH NORMAL UNTUK SELALU MERASA LAPAR?


ASYIK LAPAR JE!!!!
Lapar ni seperti "signal" ,iaitu apabila otak anda memberitahu anda bahawa badan anda mempunyai bahan bakar yang diperlukan adalah rendah untuk terus bergerak - samalah seperti tangki kereta yang perlu diisi dengan petrol.

APA YANG MENYEBABKAN ANDA BERASA LAPAR??


Biasanya rasa lapar akan menyerang setiap 3-4 jam setelah anda makan. Namun, ada kalanya anda juga merasa lapar walhal anda baru saja makan. Ada banyak alasan mengapa perut anda sering merasa lapar. Apa yang menyebabkan seseorang jadi cepat lapar?

Rasa lapar bukan semestinya bermaksud anda perlu makanan. Inilah yang membuat diet pemakanan anda selalu ke laut, kerana selalu memenuhi keinginan rasa lapar anda dengan makanan. Padahal boleh jadi rasa lapar anda bukan kerana anda kurang makan, tetapi beberapa hal ini:



1. Anda dehidrasi / kehausan!!

Rasa haus dan lapar kadang-kadang susah nak dibezakan. Biasanya rasa haus disalahtafsirkan menjadi rasa lapar. Sehingga bukannya mencari air, malah anda mencari makanan. “Padahal tubuh anda hanya perlukan cecair,” kata Alissa Rumsey, RD, jurucakap American Academy of Nutrition and Dietetics.

Menurut Alissa kebingungan terjadi di hypothalamus, bahagian otak yang mengatur nafsu makan dan haus. Untuk mencegah kebingungan ini pastikan keperluan cecair di dalam tubuh badan anda dipenuhi. Jika anda merasa lapar, dan anda belum banyak minum pada hari itu, cubalah minum segelas air dan tunggu 15 sampai 20 minit untuk melihat sama ada lapar anda telah reda atau pun tidak. 

2. Anda kurang tidur!!


Kurang tidur sebenarnya juga dapat menyebabkan peningkatan kadar ghrelin, hormon yang merangsang nafsu makan, serta penurunan kadar leptin, hormon yang menyebabkan perasaan kenyang. Tidur yang sedikit membuat anda cenderung untuk merasa lelah ketika bangun. Akibatnya, sistem tubuh anda yang sangat memerlukan tenaga, mencetuskan hasrat untuk anda mengambil gula. 

3. Terlalu banyak karbohidrat
!!

Karbohidrat (tinggi Glisemik Indeks - GI) seperti nasi putih, pasta, pastri, biskuit, dan mee dapat meningkatkan tahap gula dalam darah dengan cepat, maka penurunan tahap gula dalam darah dengan cepat juga. Penurunan kadar gula darah inilah yang menyebabkan anda merasa lapar. Maka pemilihan makanan yang mempunyai bacaan tinggi GI sangat diperlukan untuk mengawal rasa lapar.

4. Anda sedang stress!!

Di saat anda sedang rasa tertekan, sistem anda sebenarnya sedang meningkatkan pengeluaran hormon stress adrenalin dan kortisol. Kadar hormon yang meningkat ini menipu sistem anda sehingga berfikir untuk mendapat serangan dan memerlukan tenaga, sehingga nafsu makan anda mula mengamuk. Stress juga mengurangkan kadar seretonin kimia otak, dan perkara ini boleh membuat anda merasa lapar ketika anda tidak tidur. 

5. Anda kurang protein!!
Protein tidak hanya tinggal di perut anda dan meningkatkan perasaan kenyang sahaja tetapi terbukti berkesan menyekat nafsu makan.  Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, jika berat badan seseorang 60kg maka keperluan protein hariannya adalah sebanyak 45 – 67.5 gram sehari.

6. Anda tidak cukup makan lemak!!

Sama seperti protein, lemak tak tepu juga terkait dengan perasaan kenyang.

Tambahkan jenis lemak sihat seperti kacang-kacangan, biji-bijian, alpukat, sayur-sayuran dan minyak ikan laut yang kaya dengan asid lemak tak tepu. Para ahli menyarankan agar orang dewasa hadkan pengambilan lemak anda hingga 20 hingga 35% daripada jumlah kalori harian anda.

7. Anda melewatkan waktu makan
!!
  Jika anda melewatkan waktu makan dan perut anda kosong terlalu lama, ia akan meningkatkan hormon kelaparan, iaitu ghrelin, sehingga meningkatkan nafsu makan anda. Cubalah untuk tidak melewatkan waktu makan. Jangan biarkan perut anda tidak terisi langsung dengan apa-apa makanan yang berkhasiat lebih dari 4 - 5 jam.


Ada TIPS ni →→→ : sebelum makan, cuba perhatikan seminit dua perut anda. Ulang pemerhatian ini sebelum dan selepas makan. Gunakan skala kelaparan ini untuk membantu anda menentukan sama ada anda perlu makan sesuatu atau tidak.

3 TIPS UNTUK MENANGANI RASA LAPAR

1. MEMPERLAHANKAN DAN MENIKMATI MAKANAN ANDA

Satu kajian kecil tentang 20 orang dewasa yang berlebihan berat badan menjadi peserta. diberitahu untuk menghabiskan ais krimpada jumlah yang sama tetapi pada masa yang berlainan. Apabila mereka diberikan lima minit untuk makan ais krim, mereka diberi nilai sebagai merasa lapar dan kurang berpuas hati berbanding ketika mereka diarahkan untuk merasainya selama 30 minit.



Ambillah masa untuk mengunyah dan menikmati makanan anda bagi meningkatkan keseronokan anda terhadap makanan dan persepsi anda tentang kelaparan anda sendiri, jadi jangan tergesa-gesa!

2. MENINGKATKAN MATLAMAT KALORI HARIAN ANDA

Ada banyak aplikasi yang boleh membantu anda membuat defisit kalori dengan mengurangkan kalori untuk penurunan berat badan. Jika anda merasakan jumlah kalori tidak mencukupi dan terlalu ketat untuk diikuti, secara manual menambah kembali kalori tersebut dalam tetapan aplikasi yang anda pilih.



Mendapatkan dan mengekalkan berat badan matlamat anda bukanlah satu perlumbaan, jadi ukur kemampuan diri anda.

3. PILIH MAKANAN TINGGI DALAM PROTEIN, SERAT DAN AIR

Ketiga-tiga nutrien ini sangat dikaitkan dengan rasa kenyang, yang bermakna mereka baik untuk menghalang selera makan anda meningkat selepas anda makan. Tumpukan pada pengisian makanan yang berkhasiat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, protein tanpa lemak dan biji-bijian. Simpan perkara-perkara ini di tangan supaya anda tidak terperangkap.
Anda mahukan suplemen yang boleh membantu anda tangani rasa lapar yang sudah lama bermaharajalela tu??

Nita cadangkan anda buat detoks dahulu kemudian anda boleh amalkan set di bawah :


Saya adalah NURANITA BINTI SURI ,
ID : 1224013 (atas nama suami, Muhammad Ilyas Bin Zulkafli)
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan sila hubungi Nita di 
☎ 013-6871768 @ 011-59793550 (Nita)
📧 Email : nuranitasuri91@gmail.com 
 ATAUPUN
WALK-IN ke mana-mana cawangan Shaklee Malaysia yang berdekatan dengan anda, SILA GUNAKAN ID 1224013 untuk lebih jimat!

Setiap pembelian dari laman ini, anda layak mendapat :
✔ Jadual pengambilan Vitamin
✔ Tips Eksklusif
✔ Konsultasi percuma secara berterusan

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Ini Maksud Sebenar Nombor Yang Ada Di Pelekat Buah-buahan

1) Kod 4 digit yang bermula dengan nombor 3 atau 4 👉Jika terdapat hanya empat nombor dalam PLU, ini bermakna bahawa buah-buahan tersebut ditanam secara konvensional atau "tradisional" dengan penggunaan racun perosak . Empat huruf terakhir kod PLU adalah jenis sayur-sayuran atau buah-buahan. 2) Kod 5 digit bermula dengan nombor 8 👉Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan "8", ini bermaksud buah tersebut diubahsuai secara genetik(GMO) . 😱 Jadi, adalah mustahil untuk makan produk organik yang ditanam dari benih yang diubahsuai secara genetik. ELAKKAN SEPENUHNYA!! Kajian mengatakan pisang, betik merupakan buah yang kebiasaannya diubahsuai secara genetik. Tetapi ada juga yang organik,berhati-hatilah. 3)Kod 5 digit bermula dengan nombor 9 👉Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan "9", ini memberitahu anda bahawa hasil ditanam secara organik dan tidak diubahsuai secara genetik (No

PENTING KE ASID LEMAK OMEGA-3 UNTUK KITA?

Penting ke ASID LEMAK OMEGA-3 untuk kita? Asid lemak yang kita perlukan adalah asid lemak omega-6 dan asid lemak omega-3. Badan kita tidak mempunyai enzim untuk menghasilkannya, jadi kita perlu dapatkannya dari diet pemakanan kita atau cari suplemen omega ini dari pasaran. Jika kita tidak dapatkan asid lemak ini, badan kita boleh jatuh sakit! Sebab itu ia dinamakan ASID LEMAK PERLU. Ketidakseimbangan diet antara Omega-3 dan 6 Asid lemak omega-6 senang didapati dan selalunya kita penuhi keperluannya untuk tubuh badan kita. Sumber omega-6 contohnya daripada minyak sayuran, biji bunga matahari, kacang soya, labu dan biji kenari. Makanan ringan yang kita makan juga mengandungi omega-6. Tetapi tidak omega-3 kerana orang selalu makan daging dan bukannya ikan. Sumber omega-3 yang terbaik adalah dari ikan. Nisbah keperluan asid lemak omega-3 dan 6 ini adalah 2:1 atau 1:1. Sebaiknya pengambilan omega-3 perlu lebih banyak berbanding omega-6 untuk mencegah keradangan yang disebabkan