Langkau ke kandungan utama

JENIS-JENIS VITAMIN B YANG DIPERLUKAN TUBUH BADAN

KEPERLUAN VITAMIN B (B-COMPLEX)


Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.

Jika sel-sel anda tidak bertenaga, anda juga akan lemah malah boleh jatuh sakit.

Maka anda sangat memerlukan vitamin B tetapi Vitamin B yang mana satu?

Ada berapa jenis-jenis vitamin B?

Anda memerlukan kesemuanya atau hanya sebahagiannya?

Berikat merupakan JENIS-JENIS VITAMIN B yang wujud di atas muka bumi ini. 


Anda juga perlu tahu bahawa kesemuanya memainkan peranan PENTING dalam kehidupan seharian kita iaitu :


1 ) Vitamin B1 (Tiamin)

Fungsi: Mengubah zat karbohidrat dalam makanan menjadi tenaga.

2) Vitamin B2 (Riboflavin)

Fungsi: Menjaga kesihatan mata dan kulit.

3) Vitamin B3 (Niasin)

Fungsi: Untuk kesihatan kulit, mencegah berkurangnya nafsu makan, memperbaiki sistem pencernaan serta membantu mengubah makanan menjadi tenaga.

4) Vitamin B5 (Pantothenic Acid)

Fungsi: Bersama-sama dengan jenis vitamin B lainnya, vitamin B5 berguna dalam proses pemecahan lemak, protein, karbohidrat menjadi tenaga. Manfaat lainnya adalah untuk pembentukan sel darah merah dan membuat vitamin D.

5) Vitamin B6 (Piridoksin)

Fungsi: Diperlukan dalam proses asam amino dan lemak.

6) Vitamin B7 (Biotin)

Fungsi: Membantu dalam proses pemecahan lemak, protein menjadi tenaga yang akan digunakan oleh tubuh.

7) Vitamin B9 (Asid Folik)

Fungsi: Bertugas agar sel-sel pada tubuh berkembang dengan betul, membentuk sel darah merah dan mencegah kerosakan saraf pada janin.

8) Vitamin B12 (SinoKobalamin)

Fungsi: Mengubah karbohidrat, protein dan lemak menjadi tenaga, menjaga sel darah merah sentiasa sihat, melindungi sel saraf, mencegah penyakit jantung, dan mencegah penyusutan otak yang dapat menyebabkan daya ingat menurun. 

KITA MEMERLUKAN KESEMUA 8 JENIS VITAMIN B SECARA SERENTAK SUPAYA DAPAT DISERAP KE DALAM TUBUH BADAN DENGAN BAIK DALAM 1 MASA YANG SAMA.

 TANDA-TANDA KEKURANGAN B-COMPLEX

❌Depresi
❌Murung
❌Insomnia
❌Kurang selera makan
❌Sembelit
❌Masalah lidah (lidah jadi merah, bengkak, sakit atau kurang deria rasa)
❌Kurang fokus
❌Mudah tersinggung
❌Sistem saraf lemah
❌Fungsi otak terganggu
❌Pembentukan sel tidak normal (abnormal sel)

MANFAAT UTAMA DAN KHASIAT B-COMPLEX SHAKLEE

1) MENUKARKAN MAKANAN KEPADA TENAGA
✅B-Complex Shaklee membantu proses penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga. Sekaligus mengurangkan masalah KELETIHAN @ KELESUAN.

2) MELAWAN TEKANAN
✅B-Complex Shaklee memastikan kesihatan fungsi saraf. Sekaligus meredakan sakit kepala (migrain), kemurungan, tekanan dan insomnia. Salah satu fungsi b-complex adalah VITAMIN ANTI-STRESS.

3) MEMBANTU TUMBESARAN

✅B-Complex Shaklee menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal pada bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

4) KESIHATAN RAMBUT
✅B-Complex Shaklee memperbaiki kesihatan kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut. Ini sangat bagus bagi mereka yang mempunyai masalah kekurangan rambut.

5) KESIHATAN MATA
✅B-Complex Shaklee mengurangkan masalah keletihan mata, katarak, meningkatkan daya penglihatan dan memperbaiki memori serta daya fokus anda.

6) MENGURANGKAN RISIKO UNTUK MENDAPAT ANEMIA
✅B-Complex Shaklee membantu pembentukan SEL DARAH MERAH yang sihat dan antibodi, merangsang peredaran darah dalam badan, memperbaiki kesihatan kardiovaskular, anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat dan laut.

7) MEREDAKAN SENGGUGUT
✅B-Complex Shaklee baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman terutaman bagi mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit. 

8) MENGURANGKAN RISIKO UNTUK MENDAPAT PERLECHE 
✅B-Complex Shaklee boleh mengurangkan risiko penyakit kerekahan mulut (mouth chilitis), jangkitan lidah (glossitis) dan nafas berbau.

9) DETOKSIFIKASI
✅Meredakan ALAHAN.

 

KEBAIKAN B-COMPLEX MENGIKUT PERINGKAT USIA

Untuk KANAK-KANAK :
šŸ’•Merangsang pertumbuhan
šŸ’•Meningkatkan kemampuan berfikir
šŸ’•Memberikan tambahan tenaga 

Untuk ORANG DEWASA :

šŸ’•Menambah tenaga
šŸ’•Mengurangkan stress
šŸ’•Melambatkan proses uban rambut
šŸ’•Meningkatkan fokus
šŸ’•Mengatasi masalah urat bersimpul

Untuk ORANG HAMIL / MENGANDUNG :

šŸ’•Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik
šŸ’•Mencegah Anemia (tekanan darah rendah)
šŸ’•lengkapi ASID FOLIK


DI DALAM B-COMPLEX SHAKLEE, TERDAPAT KESEMUA 8 JENIS VITAMIN B YANG DIPERLUKAN. 

1 BOTOL = 120 BIJI 

Sangat berbaloi untuk dimiliki dan diamalkan. Kalau seorang makan, lepas 4 bulan baru habis. hihi

Dijamin SELAMAT, SEMULAJADI, BERKESAN šŸ˜

Anda boleh hubungi Nita untuk pembelian di 013-6871768 ATAU 011-59793550 šŸ“ž SEKARANG!




Ulasan

  1. Situs Judi Slot Online & Judi Bola Online Terpercaya 2021
    Situs Judi Slot Online Terpercaya 2021 ialah situs ģˆ˜ģ› ģ¶œģž„ė§ˆģ‚¬ģ§€ judi ģ–‘ģ‚° ģ¶œģž„ģƒµ slot online terpercaya dalam ģ‚¼ģ²™ ģ¶œģž„ģƒµ daftar akun judi online seperti judi bola sbobet, judi ź¹€ķ•“ ģ¶œģž„ģƒµ live casino online, ķ¬ģ²œ ģ¶œģž„ģ•ˆė§ˆ

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Ini Maksud Sebenar Nombor Yang Ada Di Pelekat Buah-buahan

1) Kod 4 digit yang bermula dengan nombor 3 atau 4 šŸ‘‰Jika terdapat hanya empat nombor dalam PLU, ini bermakna bahawa buah-buahan tersebut ditanam secara konvensional atau "tradisional" dengan penggunaan racun perosak . Empat huruf terakhir kod PLU adalah jenis sayur-sayuran atau buah-buahan. 2) Kod 5 digit bermula dengan nombor 8 šŸ‘‰Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan "8", ini bermaksud buah tersebut diubahsuai secara genetik(GMO) . šŸ˜± Jadi, adalah mustahil untuk makan produk organik yang ditanam dari benih yang diubahsuai secara genetik. ELAKKAN SEPENUHNYA!! Kajian mengatakan pisang, betik merupakan buah yang kebiasaannya diubahsuai secara genetik. Tetapi ada juga yang organik,berhati-hatilah. 3)Kod 5 digit bermula dengan nombor 9 šŸ‘‰Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan "9", ini memberitahu anda bahawa hasil ditanam secara organik dan tidak diubahsuai secara genetik (No

ADAKAH NORMAL UNTUK SELALU MERASA LAPAR?

ASYIK LAPAR JE!!!! Lapar ni seperti "signal" ,iaitu apabila otak anda memberitahu anda bahawa badan anda mempunyai bahan bakar yang diperlukan adalah rendah untuk terus bergerak - samalah seperti tangki kereta yang perlu diisi dengan petrol. APA YANG MENYEBABKAN ANDA BERASA LAPAR?? Biasanya rasa lapar akan menyerang setiap 3-4 jam setelah anda makan. Namun, ada kalanya anda juga merasa lapar walhal anda baru saja makan. Ada banyak alasan mengapa perut anda sering merasa lapar. Apa yang menyebabkan seseorang jadi cepat lapar? Rasa lapar bukan semestinya bermaksud anda perlu makanan. Inilah yang membuat diet pemakanan anda selalu ke laut, kerana selalu memenuhi keinginan rasa lapar anda dengan makanan. Padahal boleh jadi rasa lapar anda bukan kerana anda kurang makan, tetapi beberapa hal ini: 1. Anda dehidrasi / kehausan !! Rasa haus dan lapar kadang-kadang susah nak dibezakan. Biasanya rasa haus disalahtafsirkan menjadi rasa lapar. Seh

PENTING KE ASID LEMAK OMEGA-3 UNTUK KITA?

Penting ke ASID LEMAK OMEGA-3 untuk kita? Asid lemak yang kita perlukan adalah asid lemak omega-6 dan asid lemak omega-3. Badan kita tidak mempunyai enzim untuk menghasilkannya, jadi kita perlu dapatkannya dari diet pemakanan kita atau cari suplemen omega ini dari pasaran. Jika kita tidak dapatkan asid lemak ini, badan kita boleh jatuh sakit! Sebab itu ia dinamakan ASID LEMAK PERLU. Ketidakseimbangan diet antara Omega-3 dan 6 Asid lemak omega-6 senang didapati dan selalunya kita penuhi keperluannya untuk tubuh badan kita. Sumber omega-6 contohnya daripada minyak sayuran, biji bunga matahari, kacang soya, labu dan biji kenari. Makanan ringan yang kita makan juga mengandungi omega-6. Tetapi tidak omega-3 kerana orang selalu makan daging dan bukannya ikan. Sumber omega-3 yang terbaik adalah dari ikan. Nisbah keperluan asid lemak omega-3 dan 6 ini adalah 2:1 atau 1:1. Sebaiknya pengambilan omega-3 perlu lebih banyak berbanding omega-6 untuk mencegah keradangan yang disebabkan