Langkau ke kandungan utama

MAKANAN INDEKS GLISEMIK RENDAH YANG BAGUS UNTUK PESAKIT DIABETES : ILYAS NITA


Apakah yang dimaksudkan dengan INDEKS GLISEMIK atau orang putih sebut GLYCEMIC INDEX (GI)?

GI adalah bilangan yang berkaitan dengan karbohidrat dalam jenis makanan tertentu yang menunjukkan kesan karbohidrat pada tahap glukosa darah seseorang.
 

Apa KAITANNYA dengan PESAKIT DIABETES?

Pengambilan diet dengan nilai indeks glisemik yang rendah telah terbukti berhubungan dengan penurunan risiko terjadinya penyakit jantung dan pembuluh darah, diabetes tahap 2, sindrom metabolik (suatu keadaan di mana terjadi peningkatan jumlah kolesterol, tekanan darah, kadar gula darah, dan pengumpulan lemak perut yang berlaku serentak), strok, kemurungan, penyakit ginjal kronik, batu hempedu, keabnormalan saraf kongenital, mioma, kanser payudara, kanser usus besar, kanser prostat dan kanser pankreas.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Ini Maksud Sebenar Nombor Yang Ada Di Pelekat Buah-buahan

1) Kod 4 digit yang bermula dengan nombor 3 atau 4 👉Jika terdapat hanya empat nombor dalam PLU, ini bermakna bahawa buah-buahan tersebut ditanam secara konvensional atau "tradisional" dengan penggunaan racun perosak . Empat huruf terakhir kod PLU adalah jenis sayur-sayuran atau buah-buahan. 2) Kod 5 digit bermula dengan nombor 8 👉Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan "8", ini bermaksud buah tersebut diubahsuai secara genetik(GMO) . 😱 Jadi, adalah mustahil untuk makan produk organik yang ditanam dari benih yang diubahsuai secara genetik. ELAKKAN SEPENUHNYA!! Kajian mengatakan pisang, betik merupakan buah yang kebiasaannya diubahsuai secara genetik. Tetapi ada juga yang organik,berhati-hatilah. 3)Kod 5 digit bermula dengan nombor 9 👉Jika terdapat lima nombor kod PLU, dan nombor yang bermula dengan "9", ini memberitahu anda bahawa hasil ditanam secara organik dan tidak diubahsuai secara genetik (No

ADAKAH NORMAL UNTUK SELALU MERASA LAPAR?

ASYIK LAPAR JE!!!! Lapar ni seperti "signal" ,iaitu apabila otak anda memberitahu anda bahawa badan anda mempunyai bahan bakar yang diperlukan adalah rendah untuk terus bergerak - samalah seperti tangki kereta yang perlu diisi dengan petrol. APA YANG MENYEBABKAN ANDA BERASA LAPAR?? Biasanya rasa lapar akan menyerang setiap 3-4 jam setelah anda makan. Namun, ada kalanya anda juga merasa lapar walhal anda baru saja makan. Ada banyak alasan mengapa perut anda sering merasa lapar. Apa yang menyebabkan seseorang jadi cepat lapar? Rasa lapar bukan semestinya bermaksud anda perlu makanan. Inilah yang membuat diet pemakanan anda selalu ke laut, kerana selalu memenuhi keinginan rasa lapar anda dengan makanan. Padahal boleh jadi rasa lapar anda bukan kerana anda kurang makan, tetapi beberapa hal ini: 1. Anda dehidrasi / kehausan !! Rasa haus dan lapar kadang-kadang susah nak dibezakan. Biasanya rasa haus disalahtafsirkan menjadi rasa lapar. Seh

PENTING KE ASID LEMAK OMEGA-3 UNTUK KITA?

Penting ke ASID LEMAK OMEGA-3 untuk kita? Asid lemak yang kita perlukan adalah asid lemak omega-6 dan asid lemak omega-3. Badan kita tidak mempunyai enzim untuk menghasilkannya, jadi kita perlu dapatkannya dari diet pemakanan kita atau cari suplemen omega ini dari pasaran. Jika kita tidak dapatkan asid lemak ini, badan kita boleh jatuh sakit! Sebab itu ia dinamakan ASID LEMAK PERLU. Ketidakseimbangan diet antara Omega-3 dan 6 Asid lemak omega-6 senang didapati dan selalunya kita penuhi keperluannya untuk tubuh badan kita. Sumber omega-6 contohnya daripada minyak sayuran, biji bunga matahari, kacang soya, labu dan biji kenari. Makanan ringan yang kita makan juga mengandungi omega-6. Tetapi tidak omega-3 kerana orang selalu makan daging dan bukannya ikan. Sumber omega-3 yang terbaik adalah dari ikan. Nisbah keperluan asid lemak omega-3 dan 6 ini adalah 2:1 atau 1:1. Sebaiknya pengambilan omega-3 perlu lebih banyak berbanding omega-6 untuk mencegah keradangan yang disebabkan